• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Scheiring Gábor – Boda Zsolt (szerk.): Globalizáció és fejlődés

4,980 Ft

Készleten

Egyre többen érzik a bőrükön is, hogy a globalizált újkapitalizmus nem a megvalósult Kánaán, szaporodó és súlyosbodó válságokkal jár, szégyenletes egyenlőtlenségeket okoz, és ökológiai kizsákmányoláshoz vezet. A fejlődésről és globalizációról szóló hazai közbeszéd ugyanakkor néhány tiszteletreméltó kivételtől eltekintve elzárkózott a helyzetet tudományos szinten feldolgozó sokszínű kritikai irodalomtól. A rendszerváltó elit az adósságból szavazatvásárló korrupt állam és a vele szemben értelmezett civilizatórikus küldetéssel felruházott szabad piac között vergődik a mai napig. A rendszerkritikát közben hatásosan foglalta el a szabadság és esélymegvonó szélsőjobb, míg a progresszív, ökopolitikai és újbaloldali kritika láthatatlan maradt.
A társadalomtudomány feladata a valóság leírása és a közös célok megfogalmazásához nyújtott stratégiai segítség. A magyar nyelven igen jól fejlett főáramú közgazdaságtannal szemben jelen kötet Nobel-díjas tudósok és a téma legkiemelkedőbb kutatói, így többek között Amartya Sen, Joseph Süglitz, Giovanni Arrighi, Dani Rodrik vagy Róbert Wade néhány alapvető jelentőségű írásának közlésével új hangon szól a fejlődésről, globalizációról, szegénységről, egyenlőtlenségekről, éhezésről, és az ökológiai korlátokról. Meggyőződésünk, hogy a globális fejlődéssel kapcsolatban fölhalmozódott elméleti, gyakorlati és empirikus tudás rendkívül fontos a hazai közállapotok tekintetében is. Válogatásunk nem titkolt célja, hogy a magyar és kelet-európai gazdaságok fejlődéséről folyó diskurzust megnyissuk a globális fejlődéssel kapcsolatban fölhalmozódott tapasztalatok előtt annak reményében, hogy a tudományos és politikai közbeszédben és gyakorlatban nagyobb teret kapnak az inkluzív és fenntartható fejlődéshez vezető közpolitikai eszközök.
 
LeírásKritikai fejlődéstanulmányok szöveggyűjtemény

ISBN 9789632870250
Kiadó: Új Mandátum Könyvkiadó
Megjelenés: 2011
Nyelv: magyar
Terjedelem: 656 oldal
Kötés: kartonált, ragaszókötött
Méret: 160×235 mm

Tartalom

 

Előszó (Róna Péter) 7
Scheiring Gábor-Boda Zsolt: Bevezető – lehet más a fejlődés? 9
I. Rész – Alapok
Don Kalb: A folyamatoktól az erőszakig 18
Wolfgang Sachs: Fejlődés: egy eszme tündöklése és bukása 53
II. Rész – Paradigmák
Elisa Van Waeyenberge: A washingtonitól a poszt-washingtoni konszenzusig 80
Amartya Sen: A fejlődés mint képességfejlesztés 110
Ilan Kapoor: Kapitalizmus, kultúra, cselekvés 129
Giovanni Arrighi-Beverly J. Silver-Benjamin D. Brewer: Ipari konvergencia, globalizáció és az észak-dél szakadék 151
III. Rész – Problémák
David McNally: A pénzügyi válságtól a világválságig 186
Robert Hunter Wade: Csökkenti-e a globalizáció a szegénységet és az egyenlőtlenséget? 215
Amartya Sen-Jean Dréze: Éhezés és közcselekvés 252
William E. Rees-Laura Westra: A fogyasztás erőszakja 280
Dani Rodrik: A kereskedelem hatása a munkapiacokra és a munkavállalói viszonyokra 312
IV. Rész – Megoldások: Politika
Ha-Joo Chang-Peter Evans: Az intézmények szerepe a gazdasági változásban 334
Robert Hunter Wade: Az állam visszatér 382
Lawrence P. King-Szelényi Iván: Poszt-kozmopolitizmus 442
Mario Pianta-Raffaele Marchetti: A globális igazságossági mozgalmak 462
V. Rész – Megoldások: Közpolitika
Sonali Deraniyagala-Ben Fine: Szabad kereskedelem és fejlődés 492
Gavin Fridell: A fair trade hálózat történelmi perspektívában 519
Joseph E. Stiglitz: Tőkepiaci liberalizáció, gazdasági növekedés és instabilitás 544
Fred Curtis: Öko-lokalizmus és fenntarthatóság 562
Kate Bayliss: Privatizáció elméletben és gyakorlatban 594
Giovanni Andrea Cornia: A szegénység-központú markoökonómia lehetőségei és  határai 615
A cikkek eredeti megjelenési helye 647
A szerzőkről 649

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1