• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Pécsi Arcképek 1. : Dr. Bezerédy Győző

1,200 Ft

Készleten

Bevezető

A Pécs/Sopianae Örökség Kht. új sorozat elindítását tervezte Pécsi Arcképek címmel, melynek kötetei Pécs kulturális és gazdasági fejlődéséért sokat tett egyéniségeinek szeretne méltó emléket állítani, akiknek életútja ma is követendő például szolgálhat mindannyiunk számára.
Az első kötettel városunk kiváló helytörténészére, Bezerédy Győzőre szeretnénk emlékezni. Sokrétű, kiterjedt munkásságát összefoglalóan értékelni, közzétenni lehetetlenség. Még azt sem tudjuk hiánytalanul felsorolni, hány nagyszerű tudós baráttal dolgozhatott együtt, olyanokkal, akik az 1960-as években fiatal történészként kerültek a múzeum és más pécsi intézmény vonzáskörébe. Olyan szenvedélyes fiatal tudósokkal (mint például Bándi Gábor, Mándoki László, Szita László stb.), akik kutatásaikkal, tanulmányaikkal, írásaikkal új hangon színesítették a történetírást, és közös üggyé tegyék a helyi értékek megbecsülését. E lelkes csapat kiemelkedő egyénisége volt Bezerédy Győző.
Szeretnénk megkísérelni, hogy néhány kiragadott írásával érzékeltessük sokszínű személyiségét. Megemlékezzünk a történelemről, a repülésről, a hajózásról, a hadtörténetről, a különböző fegyverekről, az építészetről írt könyveket a már kisgyerekkorától szenvedélyesen olvasó, széljegyzetekkel ellátó, térképeket gyűjtő és böngésző filoszra. A város utcáit járó, a házak tetejéig felnéző, a zegzugokat is „feltérképező” lokálpatriótára, a szépség – akvarelleket is festő – szerelmesére, a remekül főző szakácsra, a maga készítette makettek segítségével magyarázó tanítómesterre. A kis unokáját is kiállításokon, ásatásokon tanítgató nagyapára, a pipafüstöt eregető, kártyagyűjteményének lapjait rakosgató nyugdíjasra, de elsősorban az anekdotáival, ízes történeteivel családját, baráti körét mindig elszórakoztató igazi társasági emberre. Nem véletlen, hogy igazi reneszánsz emberként jellemezték, és írás is rögzítette azt a közszájon forgó mondást: amiről Bezerédy Győző Péccsel kapcsolatban, nem tudott, az szinte nem is létezett.

Leírás

ISBN 9789638676733
Kiadó: Pécs/Sopianae Örökség Közhasznú Társaság
Megjelenés: 2007
Nyelv: magyar
Terjedelem: 111 oldal
Kötés: kartonált, ragasztókötött
Méret: 160×225 mm
 

Tisztelt Olvasó!

Egy olyan könyvet tart a kezében, mely a városért, a múlt megismeréséért tevékenykedő embernek állít emléket. Ez az ember nem más, mint Bezerédy Győző bölcsészdoktor, történész, aki a levéltárakban porosodó „száraz” történelmet élővé, izgalmassá, a mindennapok részévé varázsolta. Művei által e régmúlt ismét a jelen szerves részévé lett. E tanulmánykötetben, visszaemlékezésben Pécsért rengeteget dolgozó és alkotó tudósra emlékezünk, aki csaknem 50 évnyi munkássága, tudományszervező tevékenysége és hatszáznál több műve alapján példaképe lehet mindenki számára, aki a városát és a történelmet szereti.
Nemcsak egy helytörténészre, hanem egyben barátomra is emlékezem. Számtalanszor ültünk együtt a kertben a cseresznyefa alatt egy pohár vörösborral a kézben, és varázslatos egyénisége, szórakoztató történetei mindig rabul ejtetlek. Ezek a történetek olyan élethűek voltak, hogy hatásukra szinte a múlt világába éreztem magamat. A Délvidék „Mikszáthja” volt Bezerédy Győző, aki ezüstgombos botjával nemcsak mesélt, hanem számtalan tanulmányában, könyvében maradandót alkotott a várost-és a környékét, a történelmet szerető emberek számára.
Arról, hogy Bezerédy Győző munkássága közkinccsé válhasson, az utókornak kell gondoskodnia. Művei örökéletűvé tették városunk költőit, íróit, orvosait, gyáralapítóit és a pécsi emberek mindennapjait. Ízes anekdotáival, a város életképeinek felelevenítésével szinte visszarepülünk a múlt csodálatos világába.
Ezzel a tanulmánykötettel a jelen és jövő generációjának is üzenünk – emléket állítva egy kiváló tudósnak, Bezerédy Győzőnek.

2004. április
Dr. Toller László Pécs város polgármestere

Tartalom

 

Ujvari Jenő: Bevezető 4
Toller lászló: Előszó 5
Megemlékezések
Millei Ilona – Gál Éva – Kóbor Beatrix: Nekem szívem ez a város 7
Sándor Balázs: Sub Rosa 23
Kovács Valéria: Két kiállítás 25
Szirtes Gábor: A reneszánsz ember 29
Nagy Gábor: Bezerédy Győzőre emlékezem képekben 32
Bezerédy Győző tiszteletére ajánlott tanulmányok
Vonyó József: Feleselő értékek – harmóniában 36
Süle Tamás: Richard Bright látogatása az irgalmas rend pécsi kórházában 45
Kapronczay Károly: A Bókay orvos-dinasztia 49
Rayman János: A Pécs-Baranyai Fillér-Szövetkezet 58
Gábor olivér – Szajcsán Éva: A Vokány-Trinitáspuszta lelőhelyen végzett régészeti leletmentés eredményei 67
Válogatás Bezerédy Győző írásaiból, elhangzott beszédeiből
A régi újságírásról 85
A régi Szent István napok tanulságai 86
Az első léghajók pécsett 87
A pécsi leg-ről 88
Érdekességek Pécs közeli múltjából 89
A farsangi bálozás virágkora a 19. század végén 91
Hogyan utaztunk hajdan? 92
Hogyan éltek hajdani politikusaink? 94
Gondolatok a pécsi farsangok múltjáról 95
Rendelet a pécsi diákok megregulázására 96
A fonográf pécsi története 98
Bezerédy Győző életrajza 99
Válogatott bibliográfia 100

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1