• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Mester Tibor: Sémaelmélet az antropológiában

1,270 Ft

Készleten

A kulturális antropológiában a 60-as, 70-es években divatos kognitív megközelítés az interpretativ fordulat következtében – nem kis részben Clifford Geertz kritikájának is köszönhetően – háttérbe szorult, így az e kutatási területen kifejtett erőfeszítések visszhangtalanok maradtak. Strauss és Quinn sémaelmélete a kognitív antropológia legújabb, a 90-es évek közepén – a kognitív tudományok robbanásszerű fejlődésével párhuzamosan – kialakult elmeleti irányzata, amely integrálja a kulturális tudásról szóló új elképzeléseket, és fontos pontokon kapcsolódik a posztmodern kultúraelméletekhez, valamint a kognitív tudományok egyes új irányzataihoz.
‘Strauss és Quinn elméletének bemutatása során a szerző számba veszi az elmélettörténeti előzményeket, majd a kognitív irányzat megerősítését és újjáélesztését célzó törekvések kritikai elemzésén keresztül arra is felhívja a figyelmet, hogyan pontosítható, fejleszthető tovább az eredeti elgondolás.
LeírásKiadó: PTE BTK Kommunikáció- és Médiaelméleti Tanszék
Megjelenés: 2002
Nyelv: magyar
Terjedelem: 58 oldal
Méret: 160×225 mm
Kötésmód: kartonált ragasztókötött

Mester Tibor 1999-ben végzett a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán angol – kommunikáció szakon. Jelenleg a kommunikációs tanszék főállású oktatója.
A megjelentetett szöveg a szerző kommunikáció szakon benyújtott és 1999-ben megvédett disszertációjának bővített és átdolgozott változata.

Tartalom

BEVEZETÉS
3
1. A KLASSZIKUS KOGNITÍV ANTROPOLÓGIA
1.1  A kognitív antropológia előzményei
7
1.2  A „klasszikus” kognitivizmus és kognitív antropológia
9
1.3  A geertzi bírálat
11
2.  KOGNITÍV ANTROPOLÓGIA A 70-ES, 80-AS ÉVEKBEN
2.1  A szótárkészítéstől a modellek készítéséig
14
2.2    Népi modellek
16
2.2.1 Az elme népi modellje
19
2.3   A modellek újragondolása
21
3.  SÉMÁK ÉS MODELLEK
3.1    A séma mint belső reprezentáció
23
3.2    A konnekcionizmus
25
3.2.1 Az amerikai megszólítási rendszer két modellje
27
4.  STRAUSS ÉS QUINN SÉMAELMÉLETE
4.1  A séma fogalma
30
4.2  A gyakorlat logikája
31
4.3  Centrifugális és centripetális erők a kulturális változásban …
33
4.4   Empirikus kutatások
36
5.  ÖSSZEGZÉS
5.1  A kultúra új fogalma a sémaelméletben
40
5.2    Kritikai észrevételek
41
5.3    Egy „kognitív/kulturális antropológia” lehetséges keretei …
43
BIBLIOGRÁFIA
47
FÜGGELÉKEK
1.  A kognitív antropológia ágai a 80-as évek végén
51
2.  A lélek népi modellje D’Andrade (1992) alapján
2.1  A modell elemeinek jellemzői
52
2.2  A lélel népi modelljére vonatkozó propozíciók
53
3.  Az amerikai megszólítási rendszer két modellje
3.1  A szimbolikus modell
55
3.2  A konnekcionista modell – egy lehetséges változat
56
4.  A mentális és kulturális modellek
57

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1