• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Kádár Anna: „Körberajzolni a tűz árnyékát”

1,270 Ft

Készleten

Milyen jelentések hozhatók létre filmanyagok újbóli felhasználása, privát felvételek, filmhíradó-részletek, játékfilmrészletek, tévéműsorok filmbe illesztése révén? Milyen helyet kaphatnak a talált filmek, archívok, konkrét filmidézetek olyan alkotásokban, amelyek zenei vagy képzőművészeti szerkesztési elveket adaptálnak filmre vagy filmesszéként járnak körül elvont fogalmakat? Hogyan használta az archívokat a hetvenes évek legfiatalabb filmes nemzedéke a magyar mozgóképgyártás egyik legszabadabb és legöntörvényűbb műhelyében, a Balázs Béla Stúdióban?
írásom a BBS 1968-1979 között készült filmjeiben megjelenő archívhasználat elemzésén keresztül olyan montázs ötleteket, jelentésalkotásí lehetőségeket mutat be, amelyek alapvető változást jelentettek a filmkészítés addigi gyakorlatához képest és messzemenően befolyásolták a későbbi filmes nemzedék formanyelvét. A módszerek és technikák mögött kibontakozó gondolatok rendszerezése révén az írás célja egy olyan fogalmi és szerkezeti rend megalkotása, amely lehetővé teszi az elemzett művek és archívhasználatuk beillesztését a magyar és külföldi filmtörténeti, filmelméleti kontextusba.

Kádár Anna 2009-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció- és médiatudomány szakon – jelenleg az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója. A szöveg a szerző 2009-ben megvédett diplomamunkájának átdolgozott változata. Jelenlegi kutatása archív filmanyagokat felhasználó videó- és filmművészeti alkotások elemzését és rendszerezését foglalja magában.

LeírásÚjra felhasznált felvételek a Balázs Béla Stúdió 1968-1979 között készült filmjeiben

Kiadó: PTE BTK Kommunikáció- és Médiaelméleti Tanszék
Megjelenés: 2010
Nyelv: magyar
Terjedelem: 62 oldal.
Méret: 160×225 mm
Kötésmód: kartonált ragasztókötött

Tartalom

BEVEZETÉS
7
A „TALÁLT FILM” FOGALMA ÉS LEHETŐSÉGEI
9
A „TALÁLT FILM” MAGYAR ÉS EURÓPAI VONATKOZÁSAI
14
TALÁLT FILMEK A BBS 1968-79 KÖZÖTTI FILMJEIBEN
23
Az archív felvételek filmen megfogalmazott tartalmi és szerkezeti kutatása
23
Archívok a fikció határán
30
Fiktív archívok
42
KONKLÚZIÓ
47
BIBLIOGRÁFIA
49
FILMOGRÁFIA
53
MELLÉKLET
55

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1