• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

CrosSections Volume 1

4,500 Ft

Készleten

The 9th Conference of the Hungarian Society for the Study of English (January 23–25, 2009) was hosted by the Institute of English Studies at the Faculty of Humanities, University of Pécs. This conference was the first major event in the life of the new Institute that re-integrated three separate departments: the Department of English Linguistics, the Department of English Applied Linguistics and the Department of English Literatures and Cultures. Our institute was glad to host participants arriving from several countries, neighbouring and overseas.
The programme of the conference included ca. 200 papers presented in thematic sections in theoretical and applied linguistics, literature and cultural studies. Special roundtable discussions and workshops were devoted to topics as Australian studies, teaching English historical linguistics in the framework of Bologna curricula, translating 18th century English texts. An evening session was held for introducing new publications in English studies. The details of the 3-day programme of the conference can be read at http://szeged-english.hu/husse/2009/01/husse-9-programme/.
This volume includes 26 papers selected from those presented in theoretical and applied linguistics. These papers – as suggested by the title of the volume – represent a cross-section of the main themes discussed during the sessions at the conference. More specifically, out of the 26 papers four deal with the study of English from cognitive grammar perspectives, whereas six set out to present approaches to the structure of English based on different syntactic theories. Also six papers bring under scrutiny phenomena relating to English lexicology, and another six papers are devoted to instances of stylistic variation and register. Finally, theoretical and practical issues of teaching English as a foreign language are examined in four papers.

Leírás

Selected papers in linguistics from the 9th HUSSE conference

Edited by Irén Hegedűs and Sándor Martsa

ISBN 9789636423230
Kiadó: Institute of English Studies Faculty of Humanities, University of Pécs
Megjelenés: 2010
Nyelv: angol
Terjedelem: 318 oldal
Méret: 160×240 mm
Kötésmód: kartonált, ragasztókötött

 

 

Table of contents

Preface vii
Part One: Cognitive approaches to the study of English
KÖVECSES, Zoltán
English and American studies from a cognitive science perspective 3
GYŐRI, Gábor
Universality and non-universality in basic level categorization 15
DÁVID, Gyula
A few source domains of metaphorical mapping in idiomatic language 27
KOVÁCS, Éva Investigating meronymy in English 39
Part Two: Approaches to the structure of English
ADAM, Martin
Can a sentence be perspectived? On the dynamic-semantic scales within the framework of the Firbasian theory of Functional Sentence Perspective 49
FARKAS, Imola-Ágnes
On the definition of resultative constructions 59
LACZKÓ, Tibor
Towards a lexicalist treatment of visible and invisible “pro-nouns” in English and Hungarian noun phrases 69
LACZKÓ, Tibor – György RÁKOSI – Ágoston TÓTH
HUNGRAM VS. ENGGRAM IN PARGRAM: On the comparison of Hungarian and English in an international computational linguistics project 81
NAGY, Tünde
On the non-finite complementation of „cease‟. A semantic approach 97
RÁKOSI, György
On the marking of coreference in English and Hungarian locative phrases 105
Part Three: Lexicological studies of English
ANDOR, József
The near synonymy of adjectives of appreciation: A corpus-based, empirical study 117
HEGEDŰS, Irén
Distinguishing types of doublets in English 133
MARTSA, Sándor
„It‟s worth a go.‟ Conversion nouns in English 145
ŐRSI, Tibor
Semantic change of anglicisms in French 159
FRĂŢILĂ, Loredana
Anglicisms in Romanian youth magazines 169
PÂRLOG, Hortensia
A minor (?) Romanian word and its English equivalents 179
Part Four: Stylistic variation and register
BIBER, Douglas
Multi-dimensional patterns of variation among university registers 191
CZEGLÉDI, Sándor
Problem, right or rhetoric? Language policy issues on the presidential candidates‟ agenda 215
KAMENICKÁ, Renata
Explicitly on implicitation: Two tendencies in the use of experiential implicitation 229
AJTONY, Zsuzsanna
The double face of the British stereotype: Humour, irony and conversational strategies in G. B. Shaw‟s The Devil’s Disciple 239
KILYENI, Annamaria
The tyranny of the image in print ads and the construction of femininity 249
SILAŠKI, Nadežda
Headlines and slogans in British women’s magazines: The role of figurative language in the persuasive genre 257
Part Five: English in the context of teaching
CZEGLÉDI, Csaba
Linguistics and language pedagogy: The natural connection 269
DJUROVIĆ, Tatjana
The economist as a farmer and a craftsman: Business English metaphors revisited 279
DORÓ, Katalin
Meeting the language barrier: The experience of first-year students of English 289
LAZOVIĆ, Vesna
Evaluation of English classes in secondary school 299
Interview
ANDOR, József
What corpora can do, what you can do with corpora: An interview with Douglas Biber 307

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1