• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Bíró László: Önkormányzati információs rendszer az interneten

950 Ft

Készleten

Vizsgálatom középpontjába a szolgáltató önkormányzat és a szolgáltatást igénybe vevő polgár közötti kommunikáció egyik új eszköze áll. A pécsi városházán olyan információs rendszer bevezetésén dolgoznak, amelyben felértékelődik a tér szerepe: a földrajzi lokalizáció fontosságát hangsúlyozva a térképet médiumként, kommunikációs eszközként használják. Fontos volt megvizsgálni, hogy az önkormányzatnál keletkező, az ott használt, a lakosság számára publikálandó adatok mennyire kötődnek a térbeli helyhez, mennyire segíti az információ feldolgozását a földrajzi környezet ismerete. A lakossági oldalon releváns kérdésként merült fel, vajon az emberek mennyire nyitottak a térképpel segített kommunikációra. Milyen elemeket használva, hogyan építik fel fejükben a városi térről alkotott úgynevezett kognitív térképeiket, s össze tudják-e egyeztetni azt a digitális formában kapott térképpel? Segíti-e tájékozódásukat és tájékoztatásukat a kommunikációnak ez a formája?
LeírásKiadó: PTE BTK Kommunikáció- és Médiaelméleti Tanszék
Megjelenés: 2004
Nyelv: magyar
Terjedelem: 50 oldal
Méret: 160×225 mm
Kötésmód: kartonált ragasztókötött

A kötet három nagyobb egységre osztható. A bevezető fejezet az önkormányzatok információs rendszerét vizsgálja, főként a hálózatok szerepére, az információk lokalizációjának kérdéseire fókuszálva. A következő fejezet történeti áttekintést nyújt a térképekről, a térképészetről, s a geográfia tudományában megjelen szellemi áramlatokról. Ezt a digitális térképek, a térinformációs rendszerek, illetve azok technológiai megvalósításának ismertetése (WEB CIS) követi. így jutok el az önkormányzatnál lnfoSztráda2000 néven futó információs rendszerhez, melynek segítségével próbálja a polgármesteri hivatal az információkat megosztani, a lakosságot elérni. Végül egy korábbi kutatásom eredményeit tekintem át, melyben a pécsi lakosok kognitív térképei kerülnek bemutatásra.

Bíró László 1992-ben végzett a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Informatika szakán, majd 2001-ben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikációs Tanszékén.
A megjelentetett szöveg a szerző kommunikáció szakon benyújtott és 2001-ben megvédett disszertációja.

Tartalom

KUTATÁSI INDÍTÉKOK. A PROBLÉMA, A CÉL MEGFOGALMAZASA ….
3
VÁLTOZÓK ÉS FOGALMAK JELENTÉSÉNEK MEGHATÁROZÁSA
5
KUTATÁSI MÓDSZER
7
INFORMÁCIÓK AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL
11
   Intézményen belüli Intranet hálózat
13
   Internet és a szolgáltatások elérésének lokalizálatlansága
15
   Önkormányzati információk lokalizációjának kérdése
19
TÉR ÁBRÁZOLÁSA, MEGJELENÍTÉSE
20
   Térkép, mint reprezentációs eszköz
20
   Az univerzális digitális térkép
22
   A térinformációs rendszerek
23
   A WEB GIS
25
   Az lnfoSztráda2000
26
TÉR ÉS INFORMÁCIÓ A PÉCSEN ÉLŐK KOGNITÍV TÉRKÉPEIN
29
   Mentális térképek a csoportoknál
29
   Ami a mental map-ről lemaradt
31
   Információk az észlelt térből
31
ÖSSZEGZÉS
34
BIBLIOGRÁFIA
36
MELLÉKLET
39

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1