• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Bartusz-Dobosi László: Jezsuiták és conquistadorok...

1,000 Ft

Elfogyott

Ember-e az indián? Esetleg valamilyen átmeneti állapot az ember és az állat között? Értelem nélküli lény, amely korlátlanul kihasználható a „felsőbbrendű” európai faj számára?!
A könyv egy szerzetesrend küzdelmeiről szól, mely igyekezett a helyes választ megadni ezekre a kérdésekre. Sikerrel vagy anélkül? Döntsön az olvasó: „vadak” vagy civilizáltak”, ahogy Urs Bitterli megfogalmazta a mindig megválaszolatlan kérdést.

Teljes cím: Jezsuiták és conquistadorok harca az indiánokért a XVII-XVIII. században

ISBN 963 696 123 9
Kiadó: Szent Gellért Kiadó
Megjelenés: 2001
Nyelv: magyar
Terjedelem: 112 oldal
Méret: 120×190 mm
Kötésmód: kartonált, ragasztókötött

(Részlet az előszóból)
A jezsuita rend kialakulásának körülményei arra utalnak, hogy a rend életében már kezdetektől fogva fontos szerepet játszott a misszió gondolata. A Katolikus Egyház az ún. „missziós parancs” alapján egyébként is nagy hangsúlyt fektetett s fektet jelenleg is az Örömhír, az Evangélium minden emberrel való megismertetésére.
Ez az alapvető missziós jelleg, ami az Egyház karakteréből fakad, a Jézus Társaságnál a három szokásos szerzetesi fogadalom mellett kiegészül egy negyedik fogadalommal, amelynek letevői a mai napig elkötelezik magukat a mindenkori pápa általi küldetések teljesítésére. Ez annyit tesz, hogy egy jezsuita szerzetes oda megy, ahova és amikor a pápa küldi.
Eredetileg maga Loyolai Szent Ignác is missziósként akart eljutni a Szentföldre, első társai egyike, Xavéri Szent Ferenc pedig élete nagy részét a keleti missziókban töltötte. A jezsuita Rendalkotmány szerint a Jézus Társaságának célja: „a hit védelme és terjesztése”. A jezsuita misszionáriusok ennek megfelelően hamarosan nagy számban rajzottak szét a világ minden tájára. Ennek a tudatos, s nagyon jól megszervezett munkának az eredményeként, a jezsuita misszionáriusok pár évtized alatt átvették a vezető szerepet a többi szerzetesrendtől a missziók terén, s óriási területeket s népcsoportokat hódítottak meg az Európában nagy vérveszteségeket szenvedett Katolikus Egyháznak. Az Amerikában eltöltött több mint két évszázados működésük egyszerűen felbecsülhetetlen, hatása a mai napig érzékelhető.

Tartalom

I.        Egy missziós rend születése 7
II.      Paraguay 11
1.      A terület és lakói 11
2.      A jezsuiták megjelenése, módszereik sikere 13
3.      A redukciók 17
III.    A „Catalogi personarum et officiorum provinciae Austriae missziós listája 32
IV.   Magyarok az „Indiákon” 40
1.      Rátkai János 40
2.      Reitter József 41
3.      Brentán Károly 43
4.      Limp Feren 44
5.      Orosz lászló 45
6.      Bakranin Lukács 51
7.      Koncsák Ferdinánd 52
8.      Grueber Ignác 53
9.      Mikus Mátyás 54
10.  Marchesetti János 54
11.  Ferder Fülöp 55
12.  Krabath Ádám 55
13.  Hedry Márton 56
14.  Szerdahelyi Ferenc 56
15.  Plantich Miklós 57
16.  Weber Ferenc 58
17.  Zakarjás János 58
18.  Sussich Miklós 66
19.  Éder Xavér Ferenc 67
20.  Haller Xavér Ferenc 74
21.  Szentmártonyi Ignác 75
22.  Fáy Dávid 78
23.  Kayling József 82
24.  Szluha Nepomuki János 83
25.  Akik nem szerpelnek a Cat. per. off. A. listáján 94
V.     A Las Casas vita 97
Jegyzetek 103
Bibliográfia 107

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1