• info@mandulavirag.hu
  • +36 72 215 781
  • 7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1

Elfogyott

Az 1956-os forradalom hatása a környező országok egyházaira

3,200 Ft

Elfogyott

Az 1956-os forradalom igen nagy hatást gyakorolt a korabeli Európára, és kiemelt módon a Kelet-Európai kommunista országokra. Éppen ezért a rendkívül szigorú megtorlás miatt, a forradalom történetét, eseményeit 1989-ig nem lehetett kutatni ezekben az országokban. Az elmúlt 20 év alatt már születtek jelentős eredmények és komoly történeti összefoglalások.
Azonban az elmúlt időszakban szinte egyáltalán nem vizsgálták sem Magyarországon, sem a szomszédos országokban, hogy milyen hatása, illetve következménye volt az 56-os forradalomnak az egyházakra. A kommunista diktatúrák 1945 után – szovjet irányítás mellett – mindent elkövettek, hogy felszámolják az egyházakat. Lefoglalták földjeiket, elvették az iskolákat, feloszlatták a vallásos egyesületeket és alapítványokat. A vallásgyakorlás visszaszorult a templomok falai közé.

Szerkesztette: ZOMBORI ISTVÁN
Második kiadás

ISBN 978 963 9662 42 1
Kiadó: Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM)
Megjelenés: 2010
Nyelv: magyar
Terjedelem: 238 oldal
Méret: 160×240 mm

Az 56-os forradalom híre a kommunista kormányokban nagy riadalmat keltett. Ezért mindent elkövettek, hogy az egyes országokban még csak ne is halljanak az itt történtekről. A hírek tehát leginkább azok révén terjedtek, akik tudták hallgatni a Szabad Kossuth Rádiót, valamint a Szabad Európa és az Amerika Hangja rádiók adásait. Ezek nyomán még is gyorsan terjedt a hír. Ebben meghatározó szerepe volt a Magyarország körüli országok papjainak. Ezek néha prédikációkban (a magyarok iránti szolidaritás kinyilvánításával) hangzottak el, gyakran pedig a templomban folytatott találkozókon, kötetlen beszélgetéseken. Sajnos keveset tudunk ezekről, mert az elnyomó rendszerek a lehető legszigorúbban sújtottak le, és toroltak meg minden ilyen tevékenységet.
A kommunista diktatúrák jól kiépített titkos rendőrsége teljesen behálózta az egyházakat. így mindenről gyorsan értesültek. Fontos forrást jelentenek a bírósági iratok is. Ezekből látható, hogy milyen súlyos ítéleteket róttak ki a vádlottakra. Nyilvánvaló, hogy szó sem volt igazságszolgáltatásról, hanem csak politikai megtorlásról. A súlyos ítéletek egyetlen célja az elrettentés volt. Sajátos módon a megtorlások egyes szomszédos országban szigorúbbak voltak, mint Magyarországon. Romániában az 56 miatti megtorlások egészen az 1960-as évek második feléig tartottak. Itt született az a példátlan ítélet is, amely az úgynevezett Szoboszlai perben tíz halálos ítéletet hozott. Ráadásul ezt a tíz kivégzést 1958. szeptember 1-én egy óra hossza alatt végre is hajtották.
A jelen kötet az eddigi történeti kutatás hiányait kívánja pótolni. Remélhetőleg a további kutatások újabb és újabb értékes könyveket eredményeznek.

Rendelési információk

A könyvek megrendelésénél minden esetben számlát állítunk ki, amelyet a megrendelt könyvekkel együtt juttatunk el a Megrendelőhöz.

A Megrendelők kétféle átvételi mód között választhatnak: személyes átvétel vagy kézbesítés.

1.) Személyes átvétel:
A megrendelt könyvek személyesen átvehetők a Kronosz Kiadó könyvesboltjában, Pécsett, a Kóczián Sándor utca 1.-ben (nyitvatartás: H-P.: 9.00-17.00) legkésőbb a megrendelést követő 3. munkanaptól.
Személyes átvétel esetén a megrendelés ellenértékét készpénzben egyenlítheti ki, értelemszerűen postai és csomagolási költséget ez esetben nem számolunk fel.

Személyes átvétel esetén lehetőség van bankártyás fizetésre is.

2.) Kézbesítés:
A megrendeléseket postai úton teljesítjük.
Háromféle fizetési mód közül választhat:

a) Postai utánvétel
Amennyiben a megrendelőlapon postai utánvétellel kéri a megrendelt kiadványokat, úgy a megrendelés postaköltséggel és utánvéti díjjal növelt értékét Ön a kézbesítőnek fizeti ki.
Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét, hogy az utánvételes feladás díja a normál postai levél- ill. csomagfeladás díjánál jóval magasabb, annak kb. kétszerese.

b.) Átutalás
Intézményi vásárlás
Könyvtárak, intézmények és nagyobb értékű céges megrendelések esetén átutalással történő fizetés kérhető. Átutalásos fizetési mód esetén a fizetési határidő minden esetben a számla kiállításától számított 8 nap. Átutalásos fizetési mód esetén utánvéti díj nincs, a postaköltséget pedig a megrendelt kiadványok árával egyidejűleg, ugyanazon tranzakció keretében fizeti ki a Megrendelő.

Egyéni megrendelők – Proforma számla
Egyéni megrendelők (magánszemélyek) az utánvétel helyett választhatják az átutalásos fizetési módot. Ebben az esetben a Megrendelőnek elektronikus úton ún. proforma vagy díjbekérő számlát küldünk, mely tartalmazza a rendelés kiegyenlítéséhez szükséges összes információt. A díjbekérő számlát 8 napon belül kell teljesítenie. A pénzügyi teljesítést követően 5 napon belül postára adjuk a megrendelt kiadványokat a Megrendelő nevére kiállított számlával együtt, mely már pénzügyi teljesítést nem igényel.
E fizetési mód legfőbb előnye, hogy nem számítunk fel utánvételi díjat, a postaköltség a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően a megrendelt kiadványok súlya szerint­ alakul.
A megrendeléseket igyekszünk azonnal teljesíteni, de a megrendelt kiadványokat a megrendelés megérkezésétől számított legfeljebb 3 munkanapon belül postára adjuk.
A korlátozott példányszámban, valamint a készlet erejéig meghirdetett akciókban részt vevő termékek esetében a Kiadó fenntartja annak lehetőségét, hogy a megrendelést nem tudja teljesíteni.

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

A rendelés a megrendelés napján visszamondható. A rendelés a könyvek átvételekor visszamondható, abban az esetben, ha a megrendelt könyv nyomdahibás vagy sérült, illetve a könyv fizikai állapotáról közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak

Az Ön által megrendelt könyvekre a Kronosz Kiadó minőségi garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha a megrendelt könyv nyomdai hibás, akkor azt Önnek díjmentesen kicseréljük. Ehhez Önnek elég a könyvet a számlával együtt címünkre visszaküldenie. Ha már nem található a készletünkben hibátlan példány, Önnek lehetősége van másik könyvet választani a hibás helyett.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele vagy panasza van a megrendeléssel kapcsolatban, kérjük, jelezze azt a Kronosz Kiadó elérhetőségein.

Postai megrendelés és online Rendelés esetén csak olyan adatokat kell megadnia, amelyek feltétlenül szükségesek az Ön megrendelésének maradéktalan kiszolgálásához, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartáshoz (pl. reklamáció esetére).
A Kiadó birtokába jutott adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag a rendelések teljesítéséhez használja fel, és semmilyen formában nem adja azt tovább.

kapcsolat
+36 72 215 781

7624 Pécs Kóczián Sándor u. 1